Autograf

Selasa, 12 Ogos 2008

Jangan Bertangguh

Lega rasanya bila sudah menemui layout yang baru yang menepati kehendak dan citarasa embun. Setakat ni, embun memang berpuas hati dengan layout yang baru ni. Apalagi, bukan main excited sangat bermain dengan warna dan gadget yang disediakan google ni. Banyak benda yang boleh embun muatkan ke dalam blog ni dengan layout yang baru ini. Penat dan tension juga embun melayari pelbagai laman yang menyediakan layout untuk blogger. Orang kata berkat usaha dan keikhlasan untuk menyajikan sesuatu yang menarik dan bermanfaat untuk semua, maka lahirlah wajah baru laman embun menitik.

Berjam-jam mengadap pc, hampir terlupa soal menu makan yang embun sudah rancang beberapa hari yang lalu. Sepatutnya embun dah buat pun rojak kegemaran embun iaitu rojak sotong untuk dimuatkan disini, namun akibat kesibukan mencari layout, tertangguh juga lah akhirnya agenda embun itu.

Namun begitu, pada Sabtu lepas (9hb Ogos) alhamdulilah, sempat embun sediakan rojak istimewa embun. Alah, embun saja yang katakan istimewa sebab embun ubahsuai resipi mengikut citarasa embun hari tu. Lebih kurang sama juga dengan resipi rojak sotong yang lain. Kebetulan ada kazen yang datang bercuti hujung minggu dari UIA Gombak. Apalagi meriahlah embun sekeluarga kazen yang menetap di jb ni menikmati rojak yang embun beri nama ROJAK EMBUN MENITIK

Embun memang berpuas hati sangat dengan hasil air tangan embun itu bilamana semua yang makan rojak embun menitik tu memuji kesedapannya! Apalagi embun sambil makan rojak, hidung pun kembang kempis . . .


ROJAK EMBUN MENITIK
(bahan-bahan mengikut nombor dalam gambar)
1. bijan - ditampi bersih & disangrai
2. sotong basah - dibersihkan,dicelur sekejap dan dipotong kecil
3. tauge dan daun bawang - dibuat cucur
4. tauhu basah (pok) - dicuci dan digoreng hingga perang warnanya
5. gula apong sarawak (gula nira rumbia)
6. kacang tanah - disangrai & ditumbuk kasar
7. cucur yang sudah siap (tauge dan daun bawang jer)
8. nenas, timun dan sengkuang
*9. *gambar yang ditengah tu sepatutnya no 9, tapi lupa laks naip
- kangkung, dipotong ikut suka, dibersihkan dan dicelur

bahan-bahan lain : cili giling, sos tomato, udang kering (dikisar halus),kiub ayam
maggi, petis dan gravy browning

0 Comments:

Post a Comment