Autograf

Sabtu, 20 September 2008

Menu . . . menu . . . menu

Ingatkan embun dah malas nak masak tapi oleh kerana dah minat, rasa kekok pulak kalau tak main masak2 nih. huhuhu. Lagipun lambaian kampung halaman semakin kuat menyebabkan embun dah tak ada mood nak masak. Kalau masak pon yang ringkas2 ja seperti telur goreng, ikan bilis goreng dengan kacang tanah goreng! Nak lagi ringkas - mee segera!!!
Dua tiga hari lepas gatal rasa tangan ni nak pegang kuali, senduk, ladle, pisau dan sebagainya lagi kat dapur tu, walhal banyak barang dapur dan peralatan memasak dah disimpan dalam kabinet, maklum nak pulang beraya ke kampung. Dan lepas tu amik gambar main tangkap muat ja, tak bubuh dalam pinggan yang lawa sikit. :-), tapi sumbat ja dalam container,tapi itulah namanya orang bujang! Biar ringkas janji perut kenyang. huhuhu. Tapi ringkas2 pon, berat jugak menyediakan bahan memasak pasal embun ni cerewet kalau nak masak. kena ada tu, ada ini kecuali dah emergency dan darurat sangat, baru guna pakai kreativiti!!!

ni kari telur goreng (telur direbus dan digoreng). Simpanan telur masih banyak sebab hari tu ingat nak buat kek untuk dibawa balik ke Sarawak tapi tak jadi.

ni lak tauhu goreng untuk dicicah dengan sambal kacang kat bawah tu. hai embun ni mengidam yang pelik2 sejak dua menjak ni.Tu yang emak kat sarawak selalu cakap macam perempuan mengidam yang hamil 3 bulan!

hari tu siap telefon mak kat sarawak macamana nak buat sambal kacang ni,sedap kalau makan dengan tauhu goreng tu.

kari telur lagi ... ni telur yang direbus saja. tak guna santan sebab santan packet tak ada dalam stok embun, (embun lebih suka gunakan santan packet/segera) lagipun leceh nak perah santan kalau guna santan kelapa segar. Ada susu ideal dalam kabinet terus bubuh dalam kari ni. Memang lemak habis siap taruk kerisek lagi!

salah satu daripada lauk kegemaran embun, ringkas ja nak masak.


hari tu mengidam lagi nak makan daging, beli sket je utk makan 2 orang tapi masih berbaki dan buat makan time sahur.ringkas ja, takyah ikut mana2 resipi. ikut resipi hati ja. huhuhu.
tapi bahan asas kena ada, even rempah tumis pon siap campak lagi.


dibuat upon request! hehe, kazen lak mengidam nak makan sambal kentang ni. embun rebus dulu separuh masak pas tu goreng garing. boleh tahan ...

ni menu yang bagus untuk kesihatan lelaki. embun makan ratah ja biasanya. saja makan ulam dengan timun dan tuang sedikit kicap masin atau lemak manis.

1 Comment:

  1. HomeKreation said...
    Salam Embun. Tak nampak pun chat box kat sini, ker pc along yg masalah? Dah wat kuih raya ke? Raya nnt balik kpg?

    AlongRoz

Post a Comment