Autograf

Khamis, 11 September 2008

Kekadang tensen gak bila kepala ni dah tak boleh nak fikirkan nak masak lagi untuk menu seterusnya. Masak benda yang sama kekadang membosankan juga bagi embun. Kalau masak yang sedap2 pon bukannya ada orang yang nak makan, sedangkan embun duduk berdua ja dengan kazen. Sekali sekala ja pergi umah kak mah bawakan hasil masakan dan makan bersama kat umah die. Makan kat luar tu pun, bukannya ada beza sangat dengan apa yang kite masak sendiri kat umah kecuali tempat yang ada menyediakan menu yang lain daripada apa yang biasa kite masak kat umah contohnya western food ke japanese food ke. Tapi embun ni tak gemar lak makan menu2 dua masakan tersebut selain harganya yang agak mahal. Embun paling suke masakan kite orang melayu, tak kisahlah masak yang macamana sekalipon. Bila dah takda idea nak masak apa, maka muncul lah resipi lauk pauk yang ada orang cakap tak pernah orang buat atau masak lagi cthnya lauk lada hijau goreng belacan yang pernah embun selitkan ke dalam myresipi.com lewat profile rahman bestari.

embun suka sangat halia ni hingga buat lauk yang menyelerakan tekak embun.

ni kurma yang kazen dapat sebagai buah tangan sempena bulan puasa dari bekas majikan.

sempat la pulak wat bingka labu ni (amik resipi ni dari mat gebu)

resipi bingka labu

Bahan-bahan

5 biji telur Gred A
200 ml air
300 ml pati santan
200 g tepung gandum
180 g gula halus
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus

Cara-cara

1. Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek.Kacau menggunakan
wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan.
2. Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata.
3. Tuang adunan tadi ke dalam loyang yg telah disapu mentega dan dialas dasarnya
dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 celsius selama 40 minit.
Biarkan sejuk sebelum dipotong.

* sedap sangat, makasih mat gebu coz sediakan resipi ni. kak mah siap amik dengan loyang sekali balik umah dia.

ni kari pekat udang, saja nak ubah selera pekatkan kari tu sampai kazen beri gelaran lumpur kari udang

menurut kak mah, kalau makan kari kena ada sambal belacan, so embun ubahsuai sikit sambalnya dengan taruk tomato -

dessert orang bujang, ringkas je - bubuh aiskrim dalam mangkuk dan taruk buah peach dalam tin, siap!


entah puasa keberapa embun cuba bakat lak buat harum manis ni. teringin nak merasa, jadi embun pergi kedai belikan acuan kuih lompang untuk buat apam ni. memang sedap pon, tapi bila dah sejuk mengeras pulak. tak tau lak embun dimana silapnya. mungkin embun tak bubuh susu kot, tapi dalam resipi tu takda laks sebut taruk susu! huhuhuhu ...

resipi harum manis

Bahan-bahannya :

300 gm gula melaka
350 ml air
3 biji telur
200 gm gula pasir
350 gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh bicarbonate of soda
(3 bahan diatas diayak)
1/4 sudu teh garam
1 sudu maka esen vanilla
50 gm mentega, dicairkan
8-9 biji pisang raja dihiris bulat tipis

Cara-caranya

1. Masak gula melaka dengan air hingga larut. Tapis dan sejukkan.
2. Pukul telur dan gula hingga naik.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dengan menggunakan spatula dan
kacau rata.
4. Kemudian masukkan esen vanilla dan mentega cair serta sirap gula melaka dan
kacau hingga sebati.
5. Sapukan acuan-acuan kecil dengan mentega.
6. Tuangkan sedikit adunan ke dalam acuan, isikan separuh acuan sahaja lalu
letakkan hirisan pisang keatas adunan.
7. Kukus kesemua adunan itu selama 15-20 minit. Sejukkan dahulu.
* embun gunakan acuan kuih lompang yang bersaiz besar.

Hari tu pergi pasar jumpa benda alah ni - pucuk sabung (kalau kat sarawak panggil nama ni). Embun mengidam sangat nak makan coz di sarawak memang selalu gak wat menu untuk ubah selera. biasanya kalau di sana emak rebuskan saja pucuk sabung ni. taruk ja, lada hijau atau merah, ikan bilis (kalau suka) atau udang kering atau udang salai atau ikan lumi salai atau nak lagi sodap, taruk terung dayak (terung emas) fuyoo, sodap ...

ni lak embun gelar raja segala sedap!

0 Comments:

Post a Comment